С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на съдържанието и анализиране на трафика. Подробна информация

ВАРВАРИТЕ НА ПРОМЯНАТА

ВАРВАРИТЕ НА ПРОМЯНАТАСоциолог от пазара: И каква стана тя?
Сменихме тиквата с кратуна.

 

                      ВАРВАРИТЕ НА ПРОМЯНАТА

 
      Любим герой ми е „революционерът”, който ще взривява системата, статуквото и т.н., благодарение на които стана милионер и не е спрял да ги експлоатира чрез непрекъснатата пъпна връв. Платеният славей на ъндерграунда поведе свита  изпаднали от студиото „ангели”, разигравайки сцени на непорочното политическо зачатие. Те са в роля - войни на справедливостта, безсрамни и безстрашни, помитащи всякакви прегради, правила, условности и налагащи нов ред в политиката.

И ако пренебрегнем лошото им възпитание и липсваща култура този разказ, както е модно да казват политолозите, трябва да започне с
 
               ПОТРЕСАВАЩОТО НЕВЕЖЕСТВО
 
което личи от всяка проява на партията ИТН и не може да бъде скрито с мантията от антисистемност и щур популизъм. То удобно прикрива генетичната им връзка с ОММ /олигархично-мафиотския модел/, заченат при управлението на НДСВ и ДПС, развит и укрепнал при тройната коалиция с водещо участие на БСП /ГЕРБ просто се „разтвори” в него/. Така сложната, рискова, високоотговорна политическа дейност постепенно деградира в тежко корумпиран бизнес, тотално подчинен на  „престъпници с бели якички”, които изтъргуваха замяната на външния дълг, БТК, електроразпределителните дружества, стартът на „Белене” и откраднаха стотици милиони от държавата. Вместо този антипод на политика да бъде заклеймяван в шоуто  пееха дитирамби за неговите „първостроители” / менторът Доган / и носители. И днес естествено издигнаха един от тях за бъдещ премиер, който веднага предложи две крупни комисионни сделки: приватизацията на Банката за развитие и покупката на хиляди лаптопи.

      Проeктираното невежество на ИТН логично се фокусира  не върху антиполитиката с конкретните и белези и проявления, а се трансформира в абсурдно отрицание на всичко политическо. Радикален популизъм, който елиминира носещи елементи на демократичната конструкция. Например: коалиционното управление априори е корумпирано, защото се крепи на мръсни договорки и скрити облаги.  Да, тройната коалиция бе такава и раздаваше „порциите” по формулата 8:5:3,  но  „ОДС” спаси България от катастрофата, причинена от комунистическата власт и в почти цяла Европа  управляват  коалиции.

     Азбучна истина е също, че не може от телевизионния екран да се изсипят съмнителни приоритети  и силово да се налагат на останалите партии. Това не е ново и чисто начало, а обикновен шантаж. В моменти на кризи и изпитания е необходимо национално съгласие, а то се постига чрез преговори и разумни отстъпки.

     Невежеството не е сила, защото не живеем в света на Оруел. И да продължим разказа за варварите на промяната с другата им огромна слабост.
 
               ПОРАЗЯВАЩАТА АРОГАНТНОСТ
 
на поведение, на обидно отношение, на оценка и прочие, съчетана с политическата неграмотност ги заслепява напълно и няма как да осъзнаят, че 65 депутати от 240 са нещо като нищо и не стигат за успешна „революция”. Затова според Иван Костов „в обявената им програма не се вижда нито диагнозата, нито реформите” и „няма как да управляват с доверие на 9-10% от избирателите”. Но целта им явно е да сринат парламентарната политическата система и да въведат руския авторитарен модел на суверенна „демокрация”.

     С арогантност и невежество ИТН отхвърли с лекота отговорността на мандата, който ще получи според изборния резултат. А според Конституцията тя се носи пред българското общество и няма как да се прехвърли на друг. Предлагащият правителство не може да поставя ултиматум за подкрепата му от останалите партии, защото те са отговорни само пред своите избиратели и щом програмата и състава на кабинета не отговарят на техните виждания те имат право да го отхвърлят. Но за варварите на промяната конституционното правило за отговорността няма значение и те му се подиграха на отчайващата си пресконференция.

      След изборите на 4 април писах психографит за Аятолаха на чалгарите /”Между векторите на Доган и котките на Шрьодингер”, публикуван в сайта „Фактор БГ”/. Изводът бе, че той е генетично свързан с ОММ, който го направи милионер и понеже не притежава задължителни лидерски умения /компетентности/ всъщност е новият клоун, който заменя провалилия се Борисов. ИТН е конструирана като авангард в хибридната война, задвижван от егото на Аятолаха  и разиграва спектакъл за справедливост. Но историческата поука гласи, че и съвременните варвари, нагли, невежи и некомпетентни,  завладяват, разрушават и  не съграждат. След тях остават руини от измамени надежди и сринати възможности.  
     Проектът ИТН е токсичен за България.
 

 
                                                            Д-р Панайот Ляков