С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на съдържанието и анализиране на трафика. Подробна информация

Велин Кръстев

Организационен секретар на Българска демократична общност

Велин Кръстев
Велин Кръстев: Има смисъл да се борим за нещата, в които вярваме и които са съкровена ценност.

"Ако се намериха хора, които излязоха да ме обвинят, че със своето пътуване съм упражнил някакво нравствено влияние, то няма да крия това, защото то е влияние, което не се опира на щикове, на лъжа, шарлатания или демагогства, то е влияние на честните хора, на честния характер, на чистото чело и на нравствените начала. Моята сила е нравственото влияние… и аз мисля със силата на своите идеи и убеждения да управлявам народа."
- Константин Стоилов, 2 ноември 1894 г. в Народното събрание

Аз съм Велин Кръстев, от Димитровград, роден през 1982 г. Участвам в проекти, свързани с разработване и интегриране на индустриални роботи, роботизирани инструменти и умни фабрики, системи за управление и структурни компоненти в областта на автомобилостроенето и на хранително-вкусовата промишленост.

Член съм на Националната колегия на Българска демократична общност и изпълнявам задълженията на организационен секретар.

Вярвам, че политиката може да събира хора зад идеи и ценности, че тя може да придаде смисъл на съвместните усилия на хората и самата да има смисъл.

Българската политика в момента се изразява предимно в договорки между икономически субекти за обществените ресурси. Голяма част от законите имат за цел да облагодетелстват определени лични и групови интереси, а това разрушава крехките устои на модерното демократично мислене.

Убеден съм, че България ще се развива добре, ако политици ставаха онези, които искат да помагат и да служат на обществото, а не с водеща цел – лична изгода. Неетичният политик полага основите на слаба държава и това се вижда тук при нас.

Българска демократична общност е израз на волята ни за самоорганизиране – на основата на сходни ценности, защото нямаме пълноценно политическо представителство и като се стремим да изградим автентична и независима от пороците на прехода общност.

Ние сме общност със собствен характер и облик, която има светогледен фундамент. Нашата политика се формира от трайни ценности и здравия разум.

Най-важната ценност, която ние в Българска демократична общност споделяме, е достойнството на човешката личност. Тази ценност е опора и на моя светоглед.

Общността ни е определила свободата, справедливостта и солидарността като равностойни основни ценности в своите програмни документи.

Доброто и злото са абсолютни категории, но остават и наше лично дело. Нямаме оправдание, когато избираме злото пред доброто. Доброто и злото са двата бряга на реката на живота. От коя страна ще застанем, зависи от ценностите, които следваме. Злото ще става все по-силно, докато доброто стои настрани и не му се противопоставя.
Споделям идеята, че нравствените основания са неотменими при формирането на политика и че изграждането на стабилно гражданско общество освен социална, е и морална задача.

Вярвам, че демокрацията е най-правилната форма на управление, но не вярвам ,че нейното проявление в България е адекватното.

Не вярвам, че демокрацията може да бъде внедрена просто ей така, механично.

Не вярвам в самодоволни политически спасители, които уж идват, за да ни оправят държавата. Световната история е пълна с такива примери – тези възхваляващи се нарциси са изглеждали силни и непобедими, но накрая винаги са се проваляли.

Не вярвам, че демокрацията се основава предимно на шоу и лекомислени представления. Но знам, че тя не може да надскочи своите избиратели.

Гражданското общество не може да възникне за една нощ. Затова е добре да бъдем будни и активни – граждани, които бранят демократичните принципи.

Корупцията е зло, което подронва устоите на нацията. Пасивността убива и ние ще станем съучастници на разпада около нас.

Останахме най-слабата и бедна държава в Европейския съюз заради арогантни и алчни олигарси, политици и бивши доносници на Държавна сигурност, които насочват важните решения в държавата.

Днес информацията залива хората отвсякъде и те не могат да се ориентират, къде е истината. Липсата на свободна журналистика и авторитетни медии лиши обществото от един от стълбовете, на които се крепи демокрацията.

Вярвам, че помощта е в собствените ни сили и все още можем да преобърнем нещата в полза на България и идните поколения. Нашата вина е в нашата пасивност. Трябва да сме наясно, че без отпор нещата няма да се подобрят. Има смисъл да се борим за нещата, в които вярваме и които са съкровена ценност. Ако се страхуваме, значи не живеем.

Където има несправедливост, винаги ще вярвам в борбата. Въпросът е дали ще се борим, за да променим нещо за по-добро или ще се борим, за да наказваме.

Аз съм Велин и вярвам, че само истински свободният човек е отговорен пред съвестта си и е готов да носи отговорност пред себе си и пред другите. Свободният човек не би питал какво могат да направят за него, а сам прави нещо.

Винаги имаме избор за истина и справедливост!