С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на съдържанието и анализиране на трафика. Подробна информация

Д-Р ПАНАЙОТ ЛЯКОВ: ЩЕ ПРИСВОЯВАМЕ ИЗПРЕВАРВАЩО

Д-Р ПАНАЙОТ ЛЯКОВ: ЩЕ ПРИСВОЯВАМЕ ИЗПРЕВАРВАЩОПрограмата призрак на ДПС
 

                      ЩЕ ПРИСВОЯВАМЕ ИЗПРЕВАРВАЩО

 
      Политологът д-р Димитър Ганев лансира последния хит в прогнозите за бъдещото управление. То щяло да бъде по формула на ДПС, която препъващият се мисловно председател  повтарял като мантра. Докато бъдещите политически съдружници на движението изпаднат в транс и без да правят коалиция щели да се обединят около програмата за ускорено развитие на страната – „патент” на корпорацията, която винаги намира и се движи по вектора на келепира. Както и да го наречем: келепир, аванта, далавера, айдутлук и прочие призивът за това „патриотично” обединение е ясен. Дайте да се разберем и да „усвояваме” заедно, има за всички. Защото ДПС не прави нищо без печалба и отдавна е загубило характеристиките на политическа партия. Милиони за проекти с европейско финансиране в енергетиката, строителството, земеделието и др. задължително отиват в депесарски фирми.

      В тази превъзнасяна програма няма нещо оригинално и е компилация на отдавна известни приоритети в технологичното развитие на съвременните западни страни. Просто са посочени цели, за които ще бъдат отпуснати най-големите пари и ДПС сигурно вече е подготвило бизнескомандите, които да ги получат.
Но тъй като „баницата” е прекалено голяма дори за Ахмед, Пророкът на абдалите, порциите ще се разпределят по схема, одобрена от босовете на картела. Най-голям дял естествено ще се падне на контролиращият дюнмета от съдебната власт, на които се плаща всеки месец и други,  държани на каишка с досиета и компромати. Кой е Той, знаят всички. Недосегаем!

     Някакъв пишман анализатор бе заявил, че ДПС вече нямало проблеми с имиджа. Хайде бе, сериозно! Движението още е силно токсично щом всяка политическа партия или коалиция бяга от него като от смъртоносна зараза и отрича каквото и да е  партньорство. Всъщност Димитър Ганев е прав – това е единствената възможност на ДПС да участва под благовидна форма в бъдещото управление. Димна завеса за абдали, които според мен не са толкова много, за да гарантират успеха на тази измама. Защото
 
               ПРОГРАМАТА Е КЛАСИЧЕСКИ ПРИЗРАК.
 
     Ето обяснението. Имаме сложен обект за политическо въздействие: управление на бедна държава в много тежка здравна и  икономическа криза, с непредвидими фактори за влияние. изискващо бързи, но правилни  решения за възстановяване и нов старт. Това е контекста, в който се проявява Парадокса на призрака :

  „Колкото е по-сложен обектът за политическо въздействие,
   толкова по-малко време имат политиците, за да го
   изследват”


     Тъй като те са ангажирани да преследват призраци -  несъществената обвивка , „плявата” на проблема с изоставането на България, който наети мекерета целенасочено обгръщат   с медийна „експертна” пяна.  Така се формира измамна среда, в която избуяват фантастични, спасителни идеи, като тази програма. Това е объркваща, враждебна привидност, създавана за да скрие сърцевината и сложността на отговорен, дори трагичен политически избор и разбира се, да замаскира лобирането за определени интереси.

      Пред това са изправени днес политиците и избирателите, които ще ги последват на тези избори и няма чудодейна рецепта за успех – лекият път в политиката винаги води до катастрофа. Парадоксът е тресавище за истинските авангардни идеи и смели управленски ходове, защото дори лидерите с интуиция се нуждаят от времеви хоризонт, за да вникнат в дълбочина, да фокусират погледа отгоре, за да вземат правилното решение.
А какво остава за политическите аматьори и имитатори, „наводнили” терена, чието верую гласи: „Всичко може да се договори  и от всичко да се спечели”.

      България има нужда от радикална промяна в няколко ключови направления: съдебна система, децентрализация и граждански контрол върху властта, конкурентноспособност на икономиката, основана на знания и усъвършенстване на човешките ресурс и  компетентно лидерство на партии, които не  участват в политическия картел за разпределение и подялба на корупционните облаги.

      Тази промяна изисква национално отговорен лидер и не може да бъде извършена от бизнескорпорацията ДПС, заклеймена  от българското общество като политически дилър. Начело с абсурдното Карадайре предлаганата програма за ускорено развитие е камуфлаж, прикритие за ограбване на европейските средства за възстановяване и  развитие на страната след тежката пандемия. Според мен всеки сериозен човек не би приел тази гротеска за реална алтернатива. А Карадайрето може да надува зурнето, че те са строители на демократична България –  с такива „строители” не ни трябват врагове, забучиха ни направо в третия свят.

     Не вярвайте на фалшивите прорицатели: само в царството на абдалите всеки полуидиот е Пророк.
 
"Пардокс на призрака" е реално политическо явление, възникващо при сложни управленски казуси. За пръв път е формулиран и публикуван  в моята книга "Българското харакири", изд. Белопринт, 2019 г.
 
                                                  
                                                                                                                              Д-р Панайот Ляков