БЪЛГАРСКА ДЕМОКРАТИЧНА ОБЩНОСТ

Позиция относно насрочения референдум на 27 януари 2013 г.

Националните референдуми, проведени у нас през последните сто години, не са израз на отговорна политика. Тази тенденция няма да се пречупи и от насрочения за 27 януари 2013 г. първи демократичен референдум в най-новата история на България. Този четвърти опит за допитване до народа се превърна във фарс от управляващите (ГЕРБ) и инициаторите (БСП).

Българска демократична общност счита, че референдумът е опорочен още преди неговото провеждане, защото:

– Формулировката на въпроса позволява резултатът от референдума, дори при валиден вот, да не бъде задължитено изпълнен. Дори ако е убедително „за“, това не поражда задължението да се продължи строежа на АЕЦ „Белене“, както и отрицателният резултат не води до отказ от строителство на нова ядрена централа. Хитрината и коварството в зададения въпрос са заложени в произволното тълкуване на понятието „нова“ ядрена централа.

– Отсъства сериозно разминаване в позициите на двете основни политически формирования – ГЕРБ и БСП. Факт, който за нас не е новост. Разликите, които в началото бяха редакционни, а по-късно се превърнаха в привидно противоположни, целят единствено краткосрочни политически дивиденти. Това са тактически маневри на две властови групи, които съзнателно инсценират големи различия помежду си.

– Интересът на БСП е строеж на нова ядрена централа АЕЦ „Белене“. На ГЕРБ – проектът 7-ми блок в АЕЦ „Козлодуй“. Очаква се и двата проекта да бъдат реализирани в рамките на 7-9 години, цената им ще е според различни оценки 8-10 милиарда евро. Разликата е, че на едното място ще се построят 2 блока по 1000 МВт, а на другото – 1 блок с 1000 МВт. Формулата на „градежа“ на ГЕРБ е „1 на цената на 2“. 

– Освен политическа акробатика предстои зрелищен спектакъл на симулирана геополитическа разнопосочност. Реализацията на проекта „нови блокове в АЕЦ „Козлодуй“ ще развенчае и този мит за лековерни политически наивници. Както схемата, така и главните силови играчи, пак ще са същите – тези, които бяха и в стартиралия през 1998 г. проект „Модернизация на блокове 5 и 6“, и в управлението на проекта АЕЦ „Белене“, както и в програмата по удължаване срока на експлоатация на блокове 5 и 6.

– Главните лица, действащи в двата комитета на т.нар. противници на АЕЦ „Белене“, няма как да бъдат припознати от нас като автентичните защитници на антиядрената кауза. На едното място кадри на ДС  си правят компания с онези политици, които на практика започнаха „размразяването“ на проекта „Белене“, още преди „царското” възобновяване на строежа. От другия комитет им пригласят персони, чиято амбиция за политическа реализация скита из целия политически спектър – от Бойко до Гоце и обратно. Историческата късопаметност не е сериозен ресурс в опитите за политическо оцеляване. Водещите актьори на „съпротивата“ компрометират самата идея за противопоставяне.

  Правилата за провеждане на референдума издигат множество изкуствени прегради пред истинските активисти, ангажирани с каузата „Против“. Създателите на закона от БСП и прилагащите го избирателно от ГЕРБ постигнаха изгодна за самите тях неравнопоставеност. Референдум, който нищо не решава, е безсмислен. Той пилее парите на гражданите, разхищава ценна общностна енергия и руши доверието във възможността всеки със своя глас да участва в общите решения. Този референдум подменя политическото с експертното и изразява различни варианти на популистки, неумело прикривани геополитически и корпоративни интереси.

Референдумът ще се ползва като параван на вече започващата предизборна кампания. От този зле организиран хаос ще се опитат да извлекат полза всички малки и големи играчи от самопровъгласилия се политически елит. Клонингите на БКП продължават да се преструват, че се разливат един от друг и трескаво търсят алиби за прикриване на същностната си близост като произход и като зависимост от задкулисието на прехода.

Това допитване до народа компрометира самата идея, че референдумът е работещ механизъм, който реално решава политически въпроси по най-демократичния начин – с прякото участие на суверена.

Позицията на Българска демократична общност е за неучастие в лъжата на този референдум. Ние не приемаме циничната симулация и лъжата на референдума. Нека лъжата не владее чрез нас.

Ние, членове и съмишленици на Българска демократична общност:

 © 2019  Българска демократична общност

Ние се стремим да изградим една смислена, автентична и независима от пороците на прехода общност, която формира политика чрез неизменни общи принципи и ценности.

4300 Карлово
ул. Дъбенско шосе № 2
Сайт: www.bdo-bg.com
Email: office@bdo-bg.com