БЪЛГАРСКА ДЕМОКРАТИЧНА ОБЩНОСТ

ЧЛЕНОВЕ НА НАЦИОНАЛНАТА КОЛЕГИЯ

Коста Костов: Време е за изграждане на политическа общност от почтени хора

 

Проф. Коста Костов: Една държава развива това, което е на почит в нея

Трагедията на живота не е смъртта,
а онова, което позволяваме да умре в нас,
докато сме още живи. 

Норман Казанс

В етиката на Николай Хартман, философ на обективното учение за ценностите, съществува понятието „тирания на ценностите”, т.е. по-висшата ценност има правото и дълга да подчини по-нисшата ценност. Тази тирания може да доведе до „фанатизъм на справедливостта” и се стигне до неприемлива крайност: нека има правосъдие, дори светът да загине (fiat iustitia, et pereat mundus).

Тази борба за абсолютна справедливост е твърде опасна в своята крайност, защото влиза в противоречие с по-висши ценности, като любовта към ближния, застрашена да загине в оргията на ценностния фанатизъм.

Ако в България се задейства този фанатизъм, ще пострада само управляващата политическа олигархия, която не разпознаваме като ближна, а 95% от населението ще оцелее, защото за него все не достига справедливост.

Апартаментните политици и магистрати смалиха държавата до 300 мапартаментна площ, а остатъците разположиха по терасите си. Така общата „етажна собственост“ стана лична и недостъпна за народа, а държавата се превърна в домашен любимец за избраници. Когато разхождат държавата на каишка, за народа остава само нейният враждебен лай.

Как се живее в държава с морална деградация на управниците?

Как оцелява личният и обществен морал, ако призованите за правда и справедливост са нагазили в тинестото дъно на ценностната скала?

Поетът Иван Динков илюстрираше недостига на справедливост, добродетели и обществено споделени ценности с една кратка фраза: „Всички сме пепел от Освиенцим”.

Държавата ни вече не е онова Отечество, което сме скътали в сърцата. Обезличиха го.

И ние не сме същите, щом участваме в лабораторен експеримент за конвейрно производство на безпросветни поданици – електорат, който е програмиран да разпознава само себеподобни.

Печелившият политически слоган днес е: крада най-малко от всички. С него си избираме депутати. Има и още по-печеливш, но не го пускат в обръщение, защото ще се образува навалица: крада много, но за кратко време.

На България са необходими нови лица и нови политически субекти, които разпознават честта и достойнството като неизменни ценности. Иначе ще продължават да ни управляват същите – в същата държава.

Искате ли я такава?

Преди да построят магистрали, днешните властници трябваше да започнат от Човека, от такива като родителите ни, които едва преживяват с мизерните си пенсии.

Символ на политическия провал на прехода са клетите болни в психиатричните отделения, които живеят по-зле от концлагеристи и не изгарят в крематориум, а при самозапалване, сякаш да ни подскажат, че тази болна държава само огън ще я спаси.

Време е да настъпи краят на „асансьорната политика”, на театралната опозиция, на етническото заробване, на циганията по изборните сергии, на българското национална Безвремие.

Една държава развива това, което е на почит в нея. В България на почит са простотията и безконтролната лакомия на управниците, а не  родолюбието, достойнството и справедливостта.

Йерархията на ценностите в държавното управление върви стремглаво надолу – от позитивното към негативното. Макс Шелер казваше, че „отричането на една негативна ценност е положителна ценност”. Ако се отречем от тези, които ни позорят и ограбват, ще натрупаме достатъчно голям сбор от положителни ценности, с които можем да потеглим нагоре.

Българите страдат и търпят – на всички нива и професии.

Стотици хиляди омерзени. Няколко милиона обезверени.

Настъпи време разделно.

Дойде часът на съдбовните въпроси и един от тях е – останаха ли почтени политици?

Време е за появата на нова политическа общност от честолюбиви и почтени български граждани, която да изведе България от тресавището.

Не вярвам, че са изчезнали българите, които се вълнуват от онова „Свобода или смърт”, с което изкачихме върха на националното си самоопределение.

Винаги ще има такива като Ботев, които ще положат десницата си безкористно върху камата и пищова.
Днес България е самотна, притихнала вдовица, приседнала пред портата, очакваща с надежда синовете си…

Според Карл Шмит, германски юрист и философ със спорна биография, един от най-големите критици на либерализма, функцията на политиката е невъзможна без „дефиниране на врага”. Дошло е време българският народ да дефинира своите врагове.

Имаме ли сили да го направим сами или пак ще чакаме някой друг да го направи вместо нас?

 Коста Костов е роден в гр. Бургас.

 • През 1980 г. завършва медицина във Варна.
 • Професор по белодробни болести в УМБАЛ „Св. Анна”, София.
 • Главен редактор на списание InSpirо, председател на УС на фондация InSpirо и медицински консултант на медицински център InSpirо.
 • Национален консултант по пневмология и фтизиатрия към НЗОК.
 • Специализирал е в гр. Базел, Швейцария и в Санитарната академия на Бундесвера (Мюнхен, Германия).
 • Преминал е специализиран курс  „Основни качества на лидерството” в London Business School.
 • Лектор по белодробни болести в Медицински факултет на Университет „Св. Климент Охридски”, София.
 • Член на съюза на българските писатели (СБП)  – секция „Публицистика”
 • Член на съюза на писателите –лекари «Димитър Димов»
 • Член на съюза на българските журналисти (СБЖ).
 • Неизменно в годишните класации „Лекарите на които вярваме” на в-к „24 часа” и „Най-добрите лекари” на радио „Дарик”.
 • Двукратен носител на годишната награда за есеистика за 2015 г. и 2018 г. на в. „Словото днес”, седмично издание на съюза на българските писатели.
 • Носител през 2016 г. на наградата „Вдъхновение на годината” на „Дарик” радио.
 • Семеен. Има две дъщери и един син.

Ние, членове и съмишленици на Българска демократична общност:

 © 2019  Българска демократична общност

Ние се стремим да изградим една смислена, автентична и независима от пороците на прехода общност, която формира политика чрез неизменни общи принципи и ценности.

4300 Карлово
ул. Дъбенско шосе № 2
Сайт: www.bdo-bg.com
Email: office@bdo-bg.com